D Vitamini Eksikliği ve DEHB?

D Vitamini Eksikliği DEHB’ye Sebep mi Oluyor?

DEHB hastası çocukların D vitamini düzeyleri yaşıtlarına kıyasın daha düşüktür. Sanayi ülkelerinde DEHB tanısının sayısı hızla artmaktadır. Ancak birçok bilim adamı bu kadar çok çocuğun DEHB hastası olduğundan şüphe duymaktadır. Ne yazık ki DEHB teşhisi konulan çocuklar, başka metot ve önlemlere fırsat vermeden, güçlü ilaçlarla sakinleştiriliyorlar (uysallaştırılıyorlar). Mesela Katar’da yapılan bir bilimsel çalışmada gösterildiği gibi D vitamini eksikliği DEHB sebepleri arasında olabiliyor.

İçindekiler

DEHB hastalık mı yoksa panik oluşturmak mı?
Sürekli artan DEHB vakası
DEHB ile ebeven istismarı arasındaki bağlantı?
DEHB belirtilerini beslenmenizle rahatlatın (giderin)
D vitamini eksikliği hiperaktif yapar

DEHB hastalık mı yoksa panik oluşturmak mı?

DEHB, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu anlamına gelir. Bu “hastalıktan” muzdarip çocuklar huzursuzluk, zor konsantre olmak ve “kötü” davranışlarıyla dikkat çekerler. Bu davranışlara sahip çocuklara, diğer ihtimal ve sebepler araştırılmadan, DEHB teşhisi konulur.

Teşhisi güçlü ilaçlar takip eder. En iyi bilinen DEHB ilacı Ritalin® olarak adlandırılır. Gerçekte bunu verdikten sonra DEHB “hastaları” ebeveynlerin çocuklarında hastalık belirtilerinde bir iyileşme görürler (sakinleşirler).

Ancak Ritalin® bu sakinleştirici etkiyi DEHB olmayan sağlıklı çocuklarda da gösterir. Bu daha fazla şaşırtıcı değildir, çünkü: Ritalin® aktif maddesi metilfenidat kokaine benzer etkidedir (uyuşturucu)!

Sürekli artan DEHB vakası

DEHB’nin nasıl ortaya çıktığı henüz bilinmiyor. Bu yüzden şimdiye kadar uygulanabilir bir teşhis yöntemi bulunmamaktadır. Teşhis için yukarıda belirtilen huzursuzluk, konsantre sıkıntısı, kötü, hırçın davranışlar esas alınmaktadır.

Bu şekilde DEHB teşhisi sayısı, bilhassa sanayi ülkelerinde, hızla tırmanmaktadır. Bu sayının artışı çocuklardan ziyade ilaç yazmaları için ilaç firmaları tarafından baskı altında tutulan doktorların motivasyonundan kaynaklanıyor olabilir.
Oysa ki DEHB ilaçlarını almak çoğu durumda gereksizdir ve sayısız riski içerebilir.

2003’ten 2011’e kadarki dönemde ABD’de DEHB teşhisli çocukların oranı yüzde 7,8’den yüzde 11’e çıkıyor. Avrupa’da da durum çok farklı görünmüyor. Bu her on çocuktan birinin daha kısa zaman öncesine kadar var olmayan bir hastalıktan şikayetçi olması demektir.

DEHB’nin olası bir sebebi Toronto üniversitesi bilim adamlarınca bulundu.

DEHB ile ebeveyn istismarı arasındaki bağlantı?

Toronto Üniversitesi araştırmacıları yaptıkları bir çalışmada DEHB hastalarının üçte birinin 18 yaşı öncesinde ebeveyn istismarı kurbanları olduğunu gösteriyor.

Çalışmada DEHB çocukların ebeveynleri stresse soktukları için mi istismara uğradıkları yoksa ebeveyn istismarı sonucu DEHB oldukları tespit edilememişti.

Buna rağmen bu tespit bazı DEHB hastalarının gerçekte DEHB olmayıp travmatize edilmiş kişiler olabileceği ihtimalini doğurmaktadır.

DEHB belirtilerini beslenmenizle rahatlatın (giderin)

Çocukların huzursuz ve hırçın olabilecekleri (bazen de afacan) tartışmasız. Bu davranışların arkasında çoğu zaman şüpheli bir hastalıktan ziyade giderilebilir sebepler vardır. Örnek olarak istisnasız bütün çocuklara yapılan aşıları saymak mümkün. Her çocuğa aşı yapmak yerine muayene ve araştırma sonucu gerekli görülen çocuğa aşı yapmak daha doğru yol olmaz mıydı?

REKLAM

Alınan gıdalar ve güneş ışığı da çocukların ve gençlerin davranış biçimleri üzerinde önemli bir etkiye sahipler.
Dr Madeeha M. Kamal ve Hamad’dan ekibi bir araştırmada -Katar / Arabistan Tıp Kurumu-
Hiperaktivite ve Konsantrasyon bozuklukları ile ile düşük D vitamini seviyesi arasında bir ilişki olduğunu göstermişlerdir.

D vitamini eksikliği hiperaktif yapar

Araştırmacılar 1.300’den fazla DEHB çocuğun kan kan değerlerini sağlıklı yaşıtlarının kan değerleriyle kıyasladılar. Çalışmada D vitamini seviyesine ek olarak, kalsiyum, magnezyum ve fosfor değerleri de incelendi.

DEHB hastası çocuklarının D vitamini seviyesinin daha yoğun olarak düşük olduğu tespit edildi. DEHB hastası çocuklarda D vitamini seviyesi ortalama 16.6 ng/ml iken bu oran sağlıklılarda ortalama 23.5 ng/ml olarak tespit edildi. Optimal olanı 30 ng/ml üzeri olmalıdır. *

Vitamin D-Barometer

D vitamini ihtiyacının tamamını gıdalar üzerinden karşılamak neredeyse imkansızdır. İnsan vücudu güneşin UV ışınları ile D vitaminini sentez etmektedir. Bunun için gerekli olan temel şart yeterli güneş, açık ve temiz havada dolaşmaktır. *

Orta Avrupa’da güneş sonbahardan ilkbahara kadar D vitamini ihtiyacımızı karşılayabilecek yoğunlukta değildir. ***

KAYNAK: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/adhs-durch-vitamin-d-mangel-ia.html

Sağlık ve Sen

*) Bizim tavsiyemiz D vitamini seviyenizi mutlaka 60 ng/ml üzeri bir yerde tutmanız.

**) Yeterli güneş, açık ortam vücudunuzda, hücrelerinizde yeteri miktarda Omega 3 yağ asitleri olmadan D vitamini seviyenizi düzeltmeye yetmeyecektir. Bunun için güneş ışınlarını en iyi depolayabilen keten tohumu yağı içinde bulunan omega 3’lere ihtiyaç vardır.

***) Türkiye de D vitamini sentezi açısında güneş fukarası eylemlerdedir. Türkiye’nin güneş fakiri olmayan haritası Mardin ve sonrasıdır. Yani Türkiye’nin bilhassa kuzey bölgeleri D vitamini seviyesi açısından tehlikede.