Haşhaş yağı ve bilmeniz gerekenler

Haşhaş tohumu yağının iyileştirici etkileri Neolitik (cilalı taş devri, M.Ö. 8.000 – M.Ö. 5.500) çağlardan beri bilinmektedir. Mavi, gri ve beyaz haşhaş tohumlarından yağ preslenir. Tohumlar, bitkinin türüne bağlı olarak farklı renk ve boyutlara sahiptir. Doğal yağın tadı, yağdaki kabuk miktarı ile belirlenir. Almanya’da insanlar gri veya mavi haşhaş yağı almayı severler. Asya’da hafif haşhaş tohumu yağı tercih edilmektedir. Haşhaş tohumu yağının tadı kuruyemişleri (ceviz, badem,fındık) çok andırır.

Öne Çıkan içerik özellikleri:

  • Haşhaş tohumlarının temel bileşenleri magnezyum, kalsiyum, potasyum, doymuş ve doymamış yağ asitleri, B ve E vitaminleridir.
  • Haşhaş tohumlarındaki kalsiyum, bu bileşenlerin en yüksek oranına sahiptir. Kalsiyum insan vücudunda esas olarak kemiklerde ve dişlerde bulunur.
  • Linolenik (omega-3) ve linoleik (omega-6) asitler esansiyel asitlerdir, vücut bunları sentezleyemez, gıda ile alınmalılar. Linoleik asit vücudun su dengesini düzenler ve cilt tahrişini azaltmak için harici olarak uygulanabilir. Çoklu doymamış yağ asitleri her zaman insan vücuduna sağlanmalıdır.

Kullanım alanları

Cilt ve Saç

Cildi besler, kırışıklıkların oluşmasını geciktirir, mevcut kırışıklıkları azaltır. Saç derisi ve saça masajla yedirildiğinde şaşırtıcı neticeler verir. Saç dökülmesini durdurur, saç derisindeki kaşıntıları giderir. Saça dolgunluk ve parlaklık kazandırır.

Dahilî olarak

Gıda yağı olarak kullanıldığında ise sindirim sistemini rahatlatır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Rahatlatıcıdır. Bu sebeple de uyku meyli meydana getirebilir. Bilhassa uykusuzluk çekenler için akşam saatlerinde alınacak bir tatlı kaşığı yağ, deliksiz bir uykunun teminatı olabilir.

Dahili olarak, sabah ve akşam birer tatlı kaşığı ağız yoluyla şurup gibi alınabileceği gibi, salata ve hamur işlerinde de kullanılabilir.

Sağlık ve Sen