Rafine (TRANS) Yağlar – En Az Sigara Kadar Tehlikeli!

Osman Müftüoğlu

Yağların en zararlısı “trans yağlar”dır. Nedenine gelince…

Trans yağların sağlığımıza ciddi olumsuz etkileri var ve bu yağlar, sağlıklı yaşamı bir değil birçok noktada tehdit ediyorlar. Her şeyden önce oksidatif stres yükünü arttırdıkları ve bedenin temizleyemeyeceği miktarlarda serbest radikal üretimine yol açtıkları için kanser nedeni olabiliyorlar. Bu yağların damar sertliği ile doğrudan bağlantılı olduklarını gösteren çok sayıda delil de var: Damar sağlığını olumlu yönde etkiledikleri bilinen HDL kolesterolü azalttıkları, olumsuz yönde etkileyen zararlı LDL kolesterolü oksitleyerek daha da zararlı –zehirli- hale getirdikleri biliniyor.
Yaşlılıkla ilişkili dejeneratif hastalıkları tahrik ettikleri yaşlanmayı hızlandırdıkları kanaati de yaygın. Bu kanaati destekleyen çok sayıda bilimsel bulguya sahibiz. Kısacası bu yağlar sağlığımız için en az sigara kadar ciddi tehditler ve ben bu yağların zararını bilmeden torununu “ye yavrum ye!” diye pizza yemeye teşvik eden reklam yıldızı teyzeyi üzülerek izliyorum!

SEBEP NE?
Bu yağların neden bu kadar tehlikeli olduklarına gelince… Durum moleküler bir benzerlikle bağlantılı gibi görünüyor: Trans yağların kimyasal formülleri sağlığa yararlı omega-3 yağlarının kimyasal formülüne çok benziyor.
Bu benzerlik nedeniyle de trans yağlar hücrelerin zarlarında omega-3 yağlarının yerleştikleri alanlara yerleşiyor, o bölgeleri adeta
işgal ediyor.
Bu işgal hücre duvarının ihtiyaç duyduğu omega-3 yağlarının o bölgeye yerleşmesini engellediğinden hücrelerin normal çalışabilmeleri engellenmiş oluyor, duvarları sertleşiyor, esneklikleri kayboluyor, yapısal bütünlükleri zarar görüyor. Bu duruma düşmüş bir hücrenin hastalanması ise son derece kolay oluyor.

REKLAM

HANGİ BESİNLERDE VAR?
Trans yağların en zengin olduğu yiyecekler fast food ürünler. Çocuğunuza keyifle yedirdiğiniz her türlü fast food (özellikle de kızartılanlar) ürün neredeyse birer trans yağ bombası. Kızartmalar da tam trans yağ deposu gibi kabul edilebilir. Yeni yöntemlerle miktarlar azaltılsa da margarinlerin trans yağ oranı diğer yağlardan fazla oluyor. Rafine edilmiş bitkisel yağlarda da trans yağ miktarı fazla. Tekrar tekrar kullanılan, açıkta bırakıldığı için havayla, ışıkla temasına izin verilen yağlarda da trans yağ üretimi artıyor.
Eğer sağlığınıza önem veriyorsanız kaliteli yağlar tüketin.
İyi ve kaliteli yağlar miktarları abartılmazsa eğer sağlığınıza zarar değil, fayda verir.
Hatta bunlarından bazıları -örneğin omega-3 yağları- sağlığınız için elzemdir.
İsterseniz iyi yağların hangileri olduğunu bir kez daha hatırlayalım: Omega-3’ten zengin yağlar iyi yağlardır. Soğuk pres yöntemi ile elde edilmiş sızma zeytinyağı iyi bir yağdır. Otlaklarda serbest olarak dolaşıp otlayarak yaşayan hayvanlardan elde edilen tereyağı iyi bir yağ kabul edilebilir. Fındık yağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı iyi yağlar grubu içine alınabilir.

KAYNAK: http://www.hurriyet.com.tr/en-zararli-yag-hangisi-22814845