Keten Tohumu Yağı ve Sağlık!

www.zentrum-der-gesundheit.de

Keten Tohumu Yağı – Omega 3 Deposu

Keten tohumu yağı, sadece bir gıda değil, çok daha fazlası olan yağlardan biridir.
Örneğin, keten tohumu yağı yüksek kaliteli omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarındandır. Ve omega-3’ler insan sağlığı için vazgeçilemez zaruri (essential) yağ asitlerindendir. Günümüzde ki beslenme tarzı ve gıdalar vücudun omega-3 yağ asitlerini karşılayabilmekten çok uzaktır.  Neden vücudunuzun ihtiyacı olan bütün essential yağ asitlerini karşılayacak dengeli bir beslenmeye dikkat etmenizin gerektiğini ve bunu keten tohumu yağıyla nasıl karşılayabileceğinizi bu çalışmamızda bulabilirsiniz!

Keten tohumu yağı omega-3 yağ asitleri açısından zengindir

Keten tohumu yağının balıktan daha fazla omega-3 yağ asidi içerdiğini biliyor muydunuz?

100 gram keten tohumu yağında 55 grama kadar omega-3’e karşılık en yağlı deniz balıklarında bile (ringa, uskumru veya ton balığı gibi) 100 gramda 3 gramdan fazla omega-3 bulunmaz.

Bu anlaşılabilir bir durum. Zira keten tohumu yağı konsantre bir yağdır. Buna karşılık balık balık yağından çok daha fazlasını içerir.

Bununla birlikte, keten tohumu yağındaki yüksek omega-3 içeriğinin avantajı vücudun günlük omega-3 ihtiyacını az bir miktar keten tohumu yağı ile karşılayabilmenizdir. Hem de balık ve balık yağı almadan bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

Keten tohumu yağı – Beynin Gıdası

Omega-3 yağ asitlerinin kalp – damar hastalıkları üzerindeki etkisi genellikle bilinir. Gerçekte ise birçok sağlık probleminin sebebi omega-3 eksikliğidir.

Kalp ve kan dolaşımı problemleri yanı sıra görme bozukluğu da omega-3 eksikliğinden kaynaklanır.

Ne yazık ki omega-3 yağ asitlerinin beyin üzerindeki etkilerine dikkat edilmemektedir. Gerçekteyse omega-3 eksikliği düşünme ve anlama kabiliyetini azaltır, davranış bozukluklarına ve depresyona sebep olur.

Yeterli miktarda omega-3 yağ asidi alınmaya başlandığında da ciddi oranda sağlık şikayetlerinden bir iyileşme görülür. Ruhsal sükûnetin sağlanmasıyla birlikte konsantrasyon yeteneği artar.

Keten tohumu yağı kan lipidi değerlerini düzenler

Keten tohumu ve keten tohumu yağının insan sağlığı ve psikolojisi ürerindeki etkisini araştıran çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Bu çalışmalardan biri New Jersey’de (ABD) gerçekleşti. Çalışmada keten tohumu yağının kan lipidi düzeyleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Kobayların günlük gıdalarına bir yemek kaşığı keten tohumu yağıyla ve 3 dilim keten tohumu ekmeği ilave edildi.

Üç ayın sonunda yapılan kontrolde kolesterol ve kan lipidi düzeylerinin önemli ölçüde iyileştiği tespit edildi.

Hem toplam kolesterol değeri ve hem de istenmeyen LDL kolesterol değeri düşmüştü.

Yapılan başka çalışmalar da aynı sonuçla sonuçlandığından, keten tohumu yağı ve diğer keten tohumu ürünleri konvansiyonel statinlere alternatif olarak (doktorunuza danışın*) yan etkisiz alınabilir.

Keten tohumu yağı ve Diyabet

Yemeklerden hemen sonra yükselen kan şekerini düşüren Keten tohumu yağı ve keten tohumu diyabeti önleyebilir.

Bu Stephen Cunnane tarafından yönetilen Kanadalı bir bilimsel çalışmada doğrulandı.

Çalışmada denekler günde 90 gram öğütülmüş veya öğütülmemiş keten tohumunu keten tohumu yağıyla birlikte alıyorlar. Bir kontrol grubuna da ne keten tohumu ve ne de keten tohumu yağı verilmiyor.

Cunnane her öğünden sonra kan şekeri seviyelerini ölçtü ve şu sonuca vardı:

Keten tohumu ve keten tohumu yağı verilmeyen kontrol grubundaki deneklerinin kan şekeri seviyelerine kıyasen keten tohumu ve keten tohumu yağı verilen deneklerde kan şekeri seviyelerinin çok az artmıştı.

Yemeklerden hemen sonra kan şekeri seviyelerinde ki hızlı yükseliş diyabet için ciddi bir risk faktörü olarak görülür.

Keten tohumu yağı ve keten tohumu düzenli alındığında kan şekeri değerlerini düşürdüğünden diyabet oluşumunu önemli ölçüde önler.

Diyabet hastaları da keten tohumu yağı ve keten tohumunu düzenli almak suretiyle kan şekeri seviyesini ve buna bağlı olarak üretilen insülin seviyesini düşürebilir.

Keten tohumu yağı Böbrek değerlerini düzenler

Doktor William F. Clark tarafından yürütülen İngilizce bir çalışma da kronik böbrek hastası deneklerde keten tohumu yağının olumlu etkisini doğruladı.

İki senelik bu uzun çalışmada bazı denekler çalışmadan erken ayrılmış olsa bile geri kalan denekler üzerindeki çalışma keten tohumu yağının böbrek değerlerini önemli biçimde düzelttiğini gösterdi.

Aynı sonuca sıçanlar ile yapılan bir çalışmada da varıldı. Böbrek iltihabı hastası fareler üzerinde ki bu çalışmada da iltihabın azaldığı ve böbrek fonksiyonlarının önemli ölçüde düzeldiği görüldü.

Keten tohumu yağı Tansiyonu düzenler

Omega-3 yağ asitlerinin kan basıncını (tansiyon) düşürücü etkileri üzerinde ki çalışmalar öncelikli olarak Almanya’da yapılmışlar.

Peter Singer ve Manfred Wirth 44 deneğe günlük 60 ml keten tohumu yağı vermek suretiyle kan basınçlarında hissedilir bir düşüşün görüldüğünü tespit ettiler.

Aynı sayıda denekleri olan iki kontrol grubu üzerinde aynı miktarda zeytin yağı ve ay çiçek yağı ile yapılan bir çalışmada kan basıncındaki düşüşün çok daha az olduğu gözlendi.

Keten tohumu yağı alan grupta, strese maruz bırakıldıklarında da kan basıncının düşmesi engellenemedi.

Keten tohumu yağı – Sağlık için bir nimet (hayır duası)

Keten tohumu yağı yüksek oranda ihtiva ettiği omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra sağlık açısından önem arz eden çok daha fazla etkin maddeye sahiptir.

Burada öncelikle bitkisel ikincil gıda grubundan olan polifenoller sayılabilir. Polifenoller antioksidan etkileriyle hücreyi serbest radikallere karşı korur.

Keten tohumunun yine bitkisel ikincil gıda grubundan olan fitohormonlar (lignanlar) var.

Etkileri itibariyle östrojeni andıran lignanların ihtiyarlamayıda büyük ölçüde yavaşlattığı biliniyor.

Ayrıca liganlar anti-kanserojen etkileriyle kanser oluşumunu önlemede etkililer.

Keten tohumu yağı ile Anti-Kanser Diyeti

Geçen yüzyılın ortalarında biyokimyacı Dr. Johanna Budwig, keten tohumu ve keten tohumu yağının insan organizma üzerindeki birçok olumlu etkisine dikkat çekmiştir.

Yaptığı bilimsel çalışma ve buluşlar ışığında kendisinin buluşu olan “Yağ Protein Diyetini” geliştirir. 40 seneyi aşkın bir süre kendisine dünya genelinde gelen ağır kanser hastalarını %90’ı aşan bir başarı oranıyla tedavi eder.

Budwig kanseri diyetinde bol miktarda çiğ yiyecek, laktik asitli olarak fermente edilmiş sebze ve sebze suları bulunur. Belli bazı mevlerin sularınıda düzenli hastalarına kullandırtır.

Keten tohumu, soğuk preslenmiş organik keten tohumu yağı, organik quark ve süzme peynir tüketimi de bu kanser diyetinde önemli yer alır.

Dr. Budwig’e göre keten tohumu yağı beslenmenin temel bir bileşeni olmalıdır.

Yüksek oranda kükürt ihtivalı amino asitler içeren quark ve süzme peynirin keten tohumu kaynaklı omega-3 ler ile kombine edilerek alınmasının önemini vurgular Dr. Johanna Budwig.

Omega 3 yağ asitlerinin kükürt ihtivalı amino asitlerle birleştiğinde daha kolay çözünür ve dolayısıyla daha iyi emilebilir olduklarını gösteriyordu yaptığı çalışmalarla. Aynı şekilde artı yüklü olan bu amino asitler eksi yüklü olan omega-3lerle birleştiğinde oksijene karşı son derece reaktif olan omega-3lerin oksitlenmeden metabolizma işlemlerinden kolayca geçip hücreye ulaştığını da ispatlıyordu.

ÜRÜN SATINAL

ATC Vital Keten Tohumu Yağı Natürel 500 ml
Kaliteye dikkat edin!

Vücudunuzun keten tohumunun bu çok yünlü etkilerinden tam fayda sağlayabilmesi için alacağınız keten tohumu yağının olabilecek kalitenin en iyisi olmalıdır.

Bazı insanlar keten tohumu yağı aldıklarında kötü olduklarını bildirmektedir. Bu durum sadece keten tohumu yağında acınma oluşmuş ise görülebilecek bir durumdur.

Keten tohumu yağı ihtiva ettiği yüksek derecede çoklu doymamış yağ asitleri nedeniyle ışıktan ve ısıdan hızlı etkilenir. Yani oksitlenir. Böyle bir yağ kesinlikle sağlıksız ve tehlikelidir. Asla tüketilmemelidir. Keten tohumu yağı soğuk ortamda (buzdolabında) muhafaza edilmeli ve açıldıktan sonra da birkaç hafta zarfında hızla tüketilmelidir.

Soğuk sıkım keten tohumu yağının üretim tarihinden itibaren sadece 3 aylık bir raf ömrüne sahip olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Raf ömrünün bitiminden sonra asla kullanılmaz. **

Soğuk sıkım keten tohumu yağını kısa aralıklarla sürekli taze üreten güvenebileceğiniz yağ değirmenlerinden alınız. Yağın satışa sunulduğu noktada da (satıcıda) soğuk ve karanlık ortamda tutulması gerekir. Tabii ki alacağınız keten tohumu yağı iyi tarım ve organik mahsulden elde edilmiş olmalı.

ÜRÜN SATINAL

ATC Vital Keten Tohumu Yağı Natürel 500 ml
Kullanım miktarı (aşırı doz)

Keten tohumu yağı için aşırı doz miktarı 100 g ile ifade edilmektedir.

Ayrıca keten tohumu yağının kanı incelttiği, akışkanlığı artırdığı ve kanın pıhtılaşmasını güçleştirdiği dikkate alınarak günlük 3 yemek kaşığından fazla alınmaması tavsiye edilmektedir.

Keten tohumu yağının değişik biçimlerde alınabilme imkânı

Peki keten tohumu yağı nasıl alınmalı?

  1. Keten tohumu yağını kaşıkla alın.

Sabah kahvaltısından önce bir veya iki yemek kaşığı alınız. Bilhassa mide bağırsak problemleri yaşayanlar (kabızlık, gaz, sancı) keten tohumu yağı sayesinde bu sıkıntılarından hızlıca kurtulmalarına şaşıracaklar.

  1. Keten tohumu yağı kapsülleri alın.

Keten tohumu yağını sevmiyorsunuz ama sağlık sebebiyle almak istiyorsanız kapsül tercih edebilirsiniz. Günde 2 kapsül alabilirsiniz

  1. Keten tohumu yağını soğuk yiyeceklere ekleyin.

Salatanıza, sebze ve meyve sularınıza, ocaktan indirilmiş ılımış yemeklere, soğuk mezelere 1 ile 2 yemek kaşığı ekleyin.

  1. Dr. Johanna Budwig’in Yağ Protein Diyetini uygulayarak da keten tohumu yağı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bu kullanımlardan birisi mutlaka size de uygun düşecektir.

                                                

Tercüme ve Derleme: Hasan Yılmaz

 

*Doktorunuzun konuya hâkimiyetsizliği ve ilaç satma aşkı sebebiyle doktorunuzun sizi yanıltacağını düşünmek zor olmazsa gerek.

**Türkiye’de sıradan ambalajlarda keten tohumu yağlarına vurulmuş 2-3 senelik raf ömrü büyük bir cehalet ve sorumsuzluktur. Bu yağlardan fazla alınmalarında hayati tehlike yaşanabilir.

Sağlık ve Sen

KAYNAK:

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/leinoel.html