YUMURTA SAĞLIKLI MI?
Yumurta, tip 2 diyabet riskini artırır
Eer sahibi: Carina Rehberg
Günde bir veya daha fazla yumurta yiyenler şeker hastalığına yakalanma riskini artırır. Bir araştırmada her gün ne kadar çok yumurta tüketilirse, diyabetik olma riskinin o kadar yüksek olduğu gösterildi.
Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ister haşlanmış ister kızarmış yumurta veya omlet olarak, yumurtalar diyabet riskiyle yakından bağlantılı görünüyor. Çalışma, 8.545 Çinli yetişkinden (ortalama 50 yaş) alınan verilerle Çin Tıp Üniversitesi ve Arap Katar Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirildi. Veriler 18 yıllık (1991-2009) bir çalışma dönemi boyunca toplanmıştır.
Deneklerin açlık kan şekeri düzeyine göre, uzun süreli günde bir veya daha fazla yumurta tüketiminin (50 g’dan fazla yumurta) diyabet riskini yüzde 60 artırabileceği gösterildi. Daha az yumurta yiyenlerde de (günde 38 gr) diyabet risklerini en az yüzde 25 artırdıkları gösterildi.
Bununla birlikte , en çok yumurtayı yiyen katılımcıların daha az egzersiz yaptıkları, daha fazla yağ ve hayvansal protein kaynakları yedikleri ve daha yüksek kolesterol seviyelerine sahip oldukları da tespit edildi.
Yumurta tüketimi gittikçe artıyor
Ülke nüfusunun ortalama yüzde 8,5’i şeker hastalığından etkilenirken, Çin’de bu oran yüzde 11’e kadar çıkıyor. Diyabet hastalarını tedavi etmek için küresel sağlık harcamalarının yüzde 10’una ihtiyaç var (760 milyar dolar).
Özellikle Çin’de, geleneksel beslenme alışkanlıkları çok hızlı değişiyor, bu da diyabet hastalarının sayısının hızla artmasının bir nedeni olabilir. Son yıllarda insanlar tahıl ve sebzeleri daha fazla et, atıştırmalık ve diğer yüksek kalorili yiyeceklerle değiştirmeye başladı. Yumurta tüketimi de önemli ölçüde arttı ve hatta çalışma süresi boyunca iki katına çıktı.
Ama Almanya’da da giderek daha fazla yumurta yeniyor. 2006’da kişi başına 209 yumurta tüketilirken, 2019’da bu sayı 236 yumurta vardı (3).

Günde sadece 1 yumurta diyabet riskini yüzde 42 artırıyor
2013 tarihli 22 çalışmadan oluşan bir meta-analiz, günde bir veya daha fazla yumurta tüketiminin haftada bir yumurtadan az tüketime kıyasla tip 2 diyabet riskini %42 artırdığını, diyabet hastalarında kardiyovasküler hastalık riskini ise yaklaşık yüzde 70 artırdığını gösterdi. Bu çalışmaların çoğu batı ülkelerinde yapılmıştır.
Yumurtalar diyabet riskini artırabilir
Artan yumurta tüketiminin diyabet riski üzerindeki olumsuz etkilerinin aşağıdaki mekanizmalardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir:
Gıda ile alınan yüksek miktarda kolesterol açlık kan şekeri seviyelerini artırabilir, hiperinsülinizme (yüksek insülin seviyeleri) neden olabilir ve glikoz toleransını bozabilir (bu, kan şekeri seviyelerinin karbonhidratları aldıktan sonra aşırı derecede yükselmesi anlamına gelir).
Ayrıca, yüksek kan kolesterol seviyelerinin, pankreasın adacık hücrelerinde (insülinin yapıldığı yerde) kolesterol seviyelerinin artmasına yol açtığına ve bunun da insülin yapan hücreler olan beta hücre fonksiyonunu etkilediğine inanılmaktadır. Sonuç olarak, insülin üretimi azalır ve bu da diyabete yol açabilir.
Yiyeceklerle alınan kolesterol, insülin direncinin ve diyabetin gelişmesine yol açabilecek ince enflamatuar süreçleri de teşvik eder (2).
Kaynak: Zentrum der Gesundheit
Tercüme: Hasan Yılmaz
Sağlık ve Sen: Tükettiğiniz yumurtanın açık hava ve doğal ortamda yaşayan tavuklara ait olması gerektiğini hatırlatalım. Yumurta aslında oldukça sağlıklı bir gıda olmasına rağmen günümüz insanının beslenme ve yaşama tarzı sıkıntılıdır. Beslenme tarzımız ve gıdalarımız vücudun asitlenmesine yolaçıyor. Böyle bir durumda kendisi yoğun asit üretken olan ve kolesterol ihtiva eden yumurta vücudun daha fazla asitlenmesine sebep olmaktadır. Bu durumda beslenme ve yaşama alışkanlıkları yanlış olan kişilerin yumurta tüketimini en düşük seviyeye çekmelerinde fayda var.