Genç Yetişkinlerde Neden Kanser Artıyor?

Araştırmacılar, şişmanlığın önemli bir faktör olduğunu söylüyor. Ancak genç yetişkinlerde kanserin artmasının başka nedenleri olabilir mi? Ne yapılmalı?

Genç Yetişkinlerde Neden Kanser Artıyor?

Bazı kanser türleri genç erişkinlerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Araştırmacılar şişmanlığın bun neden olabileceğini düşünüyor. Bu hafta yayınlanan kapsamlı bir çalışma, aşırı kilolu olmanın yol açtığı düşünülen 12 kanser türünden 6’sının, 50 yaşın altındakiler arasında daha yaygın hale geldiğini ortaya koydu. Dahası, hastalar ne kadar gençse, bazı kanserler de o kadar şiddetliydi. Yayınlanan bulgular, kolorektal, uterin, safra kesesi, böbrek ve pankreas kanseri ile birlikte, kemik iliğine nadiren rastlanan bir kanser olan multipl miyelomun görülme sıklığında önemli bir artışa işaret etti. Obezite ayrıca mide kanseri, karaciğer, göğüs, yumurtalıklar, yemek borusu ve tiroid kanseri ile de ilişkilendirilmiştir.

Çalışmanın yazarları, çalışmalarının 1990’ların ortasından bu yana, bu 12 obezite ile ilgili kanser insidansındaki eğilimleri inceleyen ilk çalışma olduğunu söyledi. Obeziteye bağlı kanserlerin nispeten genç insanlarda ortaya çıktığı son yıllarda birçok çalışmanın konusu olmuştur.

Genç Yetişkinlerde Kanser Neden Dramatik Olarak Artıyor?
Obezite gençlerde kanser riskini arttırıyor.

Obezite ile Kanserin Bağlantısı Nedir?

Obezitenin genç hastalarda kanser riskini nasıl arttırdığı hala belirsizliğini koruyor. Ancak, tıp uzmanlarının bazı teorileri var. Son araştırmalar, fareler üzerinde yapılan deneylerin obezitenin, hücrelerin kontrolsüz büyümesini hızlandırdığını göstermiştir. Obezite, on yıllardır giderek daha endişe verici bir problem olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yüzde 40’ı ve gençlerin yüzde 18’i obezdir

Fakat obezitenin başka yönleri de var. Genler, metabolizma ve işlenmiş gıdalar gibi çevresel faktörlere maruz kalmak da şişmanlıkta rol oynayabilir.

Çözümler Nelerdir?

Bu konuya çözüm bulmak için insanların, doktorların ve hükümetlerin ortak çalışması gerektiği belirtilmektedir. Doktorların hastalarını daha sağlıklı bir yaşam şekline, kilo vemeye ve düzenli egzersiz yapmaya yönlendirmesi oldukça önemlidir. Uzmanlara göre hükümetler çocuklarda obeziteye neden olan işlenmiş ve aşırı şekerli içecek ve yiyeceklere kısıtlamalar getirmelidir.

Diğer Faktörler

Bununla birlikte, obezitenin kendisi, daha genç bir kişinin kanser teşhisinde tek sorumlu olmayabilir. Rapora göre, aşırı kilonun (diyabet ve safra taşı gibi) neden olabileceği diğer sağlık komplikasyonları da kanserle ilişkili. Bu yüzden kırmızı veya işlenmiş et ürünlerinin yoğun olduğu bir beslenme şekli yerine daha dengeli bir beslenme şekli seçilmelidir. Sebze ve meyveler yeterli tüketilmelidir.

Sebep ne olursa olsun, bu araştırma genç nesillerdeki artan obezite ile ilişkili kanser probleminin, kanser ölümlerini azaltmada kaydedilen ilerlemeyi durdurabileceği veya hatta geri alabileceği sonucuna varmıştır.

Kaynak: Gıda Hattı

Not: Sağlık ve Sen olarak, kanserin oluşumunda ve tırmanışında bu sahada köklü çalışmalar yapmış, kanda ki yağ asitlerini kendi geliştirdiği yöntemle ilk analiz edebilmiş, 70 sene önce kanserin mühim sebebinin yağların rafine edilmesi olduğunu ispatlamış ve söylemiş olan Dr. Johanna Budwig’in haklı olduğunu düşünüyoruz. Kanser ve diğer hastalıklara karşı mücadelede vücudun temel gıdası olan yağların rafine edilmemesi gerektiğini söylüyoruz.