Yemek Pişirmek Bir Sanattır – Bu İş Bilinçsiz Olmaz!

Patatesi böyle pişirdiğinizde kanser yapıyor!

Son zamanlarda ortaya çıkan ve kansere sebep olduğu belirlenen akrilamid maddesinin, patatesin yanlış pişirildiğinde ortaya çıktığı anlaşıldı. Peki ama kimyasal bir madde olan ve kansere sebep olarak ölüme yol açan akrilamid maddesinin ortaya çıkmaması için ne yapmak gerekir? İşte kansere sebep olan akrilamid maddesi ile ilgili ayrıntılar…

AKRİLAMİD NEDİR?

Akrilamid, amino asitler ve şekerler arasındaki bir reaksiyon ile oluşan kimyasal bir maddedir. Genellikle patates, kök sebzeler ve ekmek gibi yüksek nişasta içeriğine sahip yiyecekler, kızartma, kavurma veya pişirme işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda (120 ° C’nin üstünde) pişirildiğinde ortaya çıkar. Akrilamid gıdalara kasıtlı olarak eklenmez, pişirme işleminin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar ve belli bir ısının üzerinde pişen hemen hemen her yiyecekte meydana gelebilir.

AKRİLAMİD NASIL OLUŞUR?

Akrilamid oluşurken, yüksek sıcaklıktaki pişirme sırasında Maillard reaksiyonu denilen bir süreç oluşur. Doğal olarak mevcut su, şeker ve amino asitler, bir gıda maddesinin karakteristik lezzetini, dokusunu, rengini ve kokusunu yaratmak için birleşirler. Bu süreç ayrıca akrilamid üretebilir.

Hazır gıda konumunda olan ve rafine yağla kızartılan sanayı mamüllerinden kaçının.

AKRİLAMİD MADDESİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuar testleri sonucunda akrilamid maddesinin, kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır. Akrilamid maddesinin insan beslenmesinde kansere neden olduğu henüz kesinleşmemiş olsa da uzmanlar gıdaların içerisinde yer alan akrilamidin, insanlarda da kansere neden olabileceği görüşündeler.

AKRİLAMİD AÇISINDAN YÜKSEK GIDALAR HANGİLERİDİR?

Akrilamid belli bir ısıdan sonra meydana geldiği için uzmanlar, közlenmiş gıdaların, yüksek ısıda pişmiş patates kızartmasının, cipslerin, keklerin, bisküvilerin ve kahvelerin içerisinde akrilamid maddesinin bulunduğunu belirtiyorlar.

EVDE AKRİLAMİD MİKTARINI AZALTMAK İÇİN NASIL YOLLARA BAŞVURULMALIDIR?

Genel bir kural olarak, patates, kök sebzeler ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin kızartılması, pişirilmesi, sırasında çok fazla kavrulmamasına veya yanık olmamasına dikkat edin.

‘’Yağlar tüm canlı formların canlılık fonksiyonlarının, büyümenin ve güneşi kullanabilmenin hâkim şartıdır. Yanlış yağlarla (rafine yağlar) tahrip edilmiş bir insana vitamin, mineral, iz minareller, vs. ile yardımcı olabilme imkânı yoktur. İnsanlara yardımcı olmak istiyorsak, vücuttaki tahribatın sebeplerini (rafine yağlar) görmeliyiz.’’ Dr. Johanna Budwig’in KANSER Problem ve Çözümü isimli eserinden tercüme!

PAKETLERDEKİ TALİMATLARA UYUN (*)

Paket üzerindeki pişirme talimatlarını kontrol edin ve patates kızartması, gibi paketlenmiş gıda ürünlerini kızartma veya fırında pişirme talimatlarına dikkatlice uyun. Paket üzerindeki talimatlar, ürünü doğru şekilde pişirmek için tasarlanmıştır. Bu, nişastalı yiyecekleri çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklarda pişirmenize engel olur.

ÇİĞ PATATESLERİ BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN!

Yüksek sıcaklıklarda pişirmek istediğiniz patatesleri buzdolabında saklamayın. Çiğ patateslerin buzdolabında saklanması, patateslerde serbest radikallerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı patates dolaptayken çıkartılıp yüksek ısıda kızartılırsa içerisinde akrilamid maddesi oluşacak ve kanserojen hale gelecektir. Patatesleri serin ve ışık almayan ortamlarda saklamaya özen gösterebilirsiniz.

(*) Sağlık ve Sen paketlenmiş hazır gıdaları tüketmenizi tavsiye etmiyor!

KAYNAK:

https://www.ahaber.com.tr/saglik/2018/04/02/patatesi-boyle-pisirdiginizde-kanser-yapiyor?paging=7